Tips till dig som vill börja med cykling

Börja inte med proffskläder

När man ska börja med cykling kan det ofta vara bra att undvika hela set med teamkläder om man inte tävlar för ett lag. Många gånger är dessa plagg mycket överdrivet prissatta och det kan ofta se bättre ut att välja några egna kläder i stället. Om man vill använda teamkläder kan det dock vara okej att göra det även om man inte tävlar i ett lag. Det ska då dock ha gått minst tio år sedan ett lag använde kläderna och de räknas då ofta som klassiska eller antika. Om man vill köra i teamkläder är det dessutom klokt att läsa på lite så att man faktiskt känner till en del av lagets stjärnor när man försöker hylla dem.

Köp kläder i rätt storlek

Om man är helt ny inom cykelvärlden kan det ofta kännas mycket konstigt med alla tajt åtsittande plagg men som cyklist får man helt enkelt vänja sig. De kläder man bär ska vara tajta och man bör alltså välja att köpa samma storlek som man brukar bära. När man cyklar är aerodynamiken viktig och man kan inte ha en tröja eller jacka som fladdrar och mest liknar en fallskärm. Om man redan råkat köpa en stor tröja bör man absolut inte göra saken värre genom att trycka ner den i byxorna.

Slipp taggiga märken

Som nybörjare inom cykling får man ofta flera svarta, taggiga märken på vaden. När man kör med en smutsig och kladdig kedja uppstår dessa märken och de blir värre om man inte har koll på sin cykel och sina ben. Man bör se till att kedjan är ren och att man använder sig av ett genomskinligt kedjevax som inte svärtar. När man väl har tvättat sin kedja måste man också se till att tvätta dreven ordentligt så att kedjan inte blir smutsig igen.

Träna på att ta dig ur och i pedalerna

Om man väljer pedaler med fästen eller clips, vilket är allra vanligast, måste man också se till att man tränar på att sätta foten i den och dessutom ta ur dem ur pedalen igen. Det är både pinsamt och farligt att komma till en korsning eller liknande och inse att man sitter fast i cykelns pedaler. Då kommer man som cyklist att ramla omkull. Det kan vara klokt att träna hemma eller på en mindre väg tills detta verkligen sitter som berget.

Ta bort cykelns reflexer

När man köper en ny cykel ingår ofta reflexer. Det många inte tänker på är att de bara krävs om man kör i mörker, men om man inte planerat detta är reflexerna bara onödig vikt. Om reflexerna sitter i hjulen kan de dessutom störa under cyklingen. Om man vill cykla innan det ljusnar, eller i solnedgången måste dock reflexerna sättas tillbaka. En annan sak som ofta är helt onödig vikt och belastning på cykeln är den plastring som sitter mellan ekrarna och kassetten. Om växeln på cykeln är rätt inställd finns det dock ingen risk att kedjan någonsin kommer att nå ekrarna.