Hur mycket kostar en cykel?

Vad kostar en cykel för terrängkörning?

Om man vill ha en cykel som både passar för tävling och träning rekommenderas det ofta att man väljer en cykel som kostar omkring 5000 kronor och uppåt. I denna prisklass kan man få en bra utrustad cykel där man verkligen får mycket cykel för pengarna samtidigt som cykelglädjen blir stor. Om man är mycket angelägen om att få en bra cykel kan det till och med vara smart att ge ännu mer för cykeln. Då kan man till exempel både få bättre hjul och bromsar. Cykeln blir också mycket lättare i materialet. Om man vill ha styvare ram, större precision i växlarna, än lägre vikt och bättre stötdämpning måste man gå upp en bit till i prisklass. En dyr och därmed lättare cykel kommer att ge bättre cykelglädje i tekniska partier.

Om man bara vill ha en cykel som ett ägande utan problem, och som fungerar i lätt terräng kan det ofta räcka med en cykel för mellan 3000 och 5000 kronor. Det är en fördel om den har hydrauliska skivbromsar. Detta ger cyklisten bättre bromskraft och dessutom kräver de inte lika mycket underhåll. Om man vill använda en billigare cykel för att cykla på stigar är det dock ofta bättre att välja en 26” än en billigare 29”. Detta eftersom att en 29″ kan bli mycket tung om man väljer en billigare variant.

Prisnivån på en landsvägscykel

Under tidigare år var det ofta helt omöjligt att kunna köpa en bra och äkta landsvägscykel för omkring 5000 kronor. Men nu kan man faktiskt göra det. Det finns flera instegsmodeller som ger en bra cykelupplevelse för den nybörjarcyklist som inte har stora ambitioner utan bara vill prova på landsvägscykling.

När man ska välja en landsvägscykel, eller racercykel, finns det dock två komponenter man bör titta lite extra på. De är mycket viktiga för cykelupplevelsen i helhet. Den ena av dessa komponenterna är cykelns hjul och det andra är ramen på cykeln. Dessa saker är viktiga på alla modeller av cyklar men på en racercykel blir det extra viktigt eftersom att återkoppling från underlaget märks så pass tydligt. Genom att välja bra komponenter kan man få en lätt och bra uppsättning hjul på sin cykel. Det gör att cykeln känns livligare och dessutom ger den bättre respons. Om man ska använda sin cykel väldigt mycket kan det ofta vara bättre att gå upp ett steg i pris från den billigaste till en dyrare modell. Här kan skillnaderna märkas mycket tydligt mellan de olika cyklarna.

När man väljer att cykla på en landsväg kommer man att använda ett högt lufttryck och en mycket styv gaffel. Just dessa aspekter gör att en minsta lilla ojämnhet i vägen fortplantar sig genom cykeln och den kommer också att kännas rejält i kroppen. Om man ska cykla längre turer på flera timmar, flera gånger i veckan kan det vara bra att välja en cykel med bra stötdämpning och även med karbonram. Ramen i karbon gör att stötar och vibrationer från asfalten dämpas och den som cyklar får på en cykel av detta material en mycket bättre komfort än om man väljer en aluminiumcykel. Den moderna teknologin inom karbon har lett till att cyklarna har blivit styvare. Dessutom genererar de mer kraft till det aktuella underlaget. Cykeln upplevs i och med detta som spänstigare och livligare.