Fördelar med att cykla

Det finns flera fördelar med att cykla och dessutom är sporten relativt billig att hålla på med. Men vilka är fördelarna egentligen?

Det är lätt att cykla

När man jämför cykling med andra träningsformer är tekniken mycket lätt att greppa tag om. För att få bra resultat behöver man inte heller köra i ett speciellt högt tempo. Man kan tack vare gymmens motionscyklar också cykla under hela året, oavsett hur vädret ser ut.

Man bränner kalorier effektivt

När man cyklar i en relativt stadig takt bränner man ungefär 400 kalorier varje timme och om man cyklar 30 minuter per dag, kommer man att bränna hela fem kilo fett under ett år. Cykling är en sport som bygger mycket muskler, och detta innebär att kroppens ämnesomsättning ökas även långt efter det att cykelturen är slut. Med detta menas att musklerna kommer att fortsätta bränna fett under hela dygnet. Ju mer muskler kroppen bildar, desto mer fett kommer att förbrännas.

Vilopulsen blir lägre

När man cyklar regelbundet blir hjärtat starkare och det gör att förmågan att kunna pumpa ut blod blir än större. I takt med att hjärtmuskulaturen blir starkare behöver den inte slå lika fort. Detta innebär att vilopulsen blir lägre och dessutom blir de skadliga blodfetterna sämre. Detta minskar risken för både hjärt– och kärlsjukdomar.

Konditionen blir snabbt mycket bättre

När man talar om träning som ökar konditionen kan cyklingen faktiskt mäta sig med både löpning och simning. Beroende på avstånd kan bara att cykla till jobbet öka konditionen med mellan 3-7 %.

Passar för den som har knäproblem

Löpträning belastar kroppen hårt. Jämfört med detta är cykelträning mycket skonsamt. Denna träningsform passar därför både överviktiga, och de som har problem med muskler och leder. Om man har problem med knäna blir de dessutom skonsamt belastade när man trampar. Om man börjar sin träning i ett lugnt tempo är det dessutom väldigt liten risk att man skadar sig.

Benen blir starkare

Man tränar alla muskler i underkroppen genom att cykla. Under trampningen används gluteus-musklerna som finns i skinkorna, quadricepsmuskeln i låren, samt gastrocnemius och soleus-musklerna som båda finns i vaderna. Eftersom att det är så pass stora muskelgrupper som påverkas kommer hela hälsan att bli bättre överlag.

Risken att drabbas av depression minskar

Genom forskning har man kommit fram till att olika former av psykisk ohälsa som ångest, stress och depression kan minska om man tränar regelbundet. Det är pulshöjningen som bidrar till detta. Kroppens endorfiner sprutar och det gör att man mår bättre.