Cykla längs Sveriges skilsmässodike – Göta Kanal

Sverige erbjuder många härliga platser och cykelleder som kan utnyttjas av oss cykelentusiaster. Är du sugen på att ta en lite längre tur på din hoj, finns det några smultronställen du kan prova på och som garanterat inte kommer göra dig besviken.

Cykla längs Göta Kanal

För dig som gillar vatten är det bara ett måste att cykla längs Göta Kanal, på kanalbanken. Själv har jag gjort det många gånger och det är både en skön avkoppling och lagom jobbigt. Den största delen av underlaget består av grusväg som är ordentligt tillplattad, så det känns nästan som att åka på asfaltsväg. Det finns inga motorfordon på kanalbanken förutom en och annan slussvakt som ska till och från slussarna under båtsäsongen och/eller någon som bor i någon av kanalbostäderna och som ska hem. Annars är det förbjudet att åka motorfordon där, även om en och annan moped susar förbi då och då.

Längs med hela vägen finns det möjlighet att slå upp ett tält och campa över natten. Om det regnar och är tråkigt väder brukar jag personligen spendera tiden genom att titta på Unibet TV Sverige, men om det är fint väder så vill jag gärna njuta av den fina naturen och kanske ta mig ett dopp i kanalen innan jag lägger mig.

Det är underbart att få slå sig till ro någonstans och ha hela kanalen för sig själv en varm sommarkväll. Kanalen stänger nämligen omkring 18.00 på kvällarna för privata båtar, men öppnar tillfälligt om någon av de större båtarna kommer på kvällen, som Diana eller Wilhelm Tham. Det är en upplevelse att få se så stora fartyg åka förbi på så nära avstånd!

Om det är första gången du ska prova på att cykla en längre sträcka rekommenderar jag varmt att åka längs Göta Kanal. Man kan bara cykla på och slippa tänka på trafik och liknande, förutom när man måste passera över enstaka vägar som korsar kanalen.