Cykelsportens utveckling

Så länge som det funnits cyklar har det också funnits de som vill tävla med dessa – åtminstone sedan pedalerna uppfanns. Som cykelentusiast är det lätt att glömma precis hur mycket detta transportmedel utvecklats genom åren, så låt oss titta närmare på hur cykeln och sportutövandet sett ut genom åren.

De första cyklarna kom redan 1817, men de har inte mycket gemensamt med dagens modeller och användningsområden. År 1885 förseddes de med kedja och pedaler, men materialen som användes är långt ifrån de vi ser idag. Att cykeln är ett effektivt färdmedel förstod man omedelbart, och i Sverige började man tillverka dessa redan i början av 1890-talet. Antalet cyklar exploderade i Europa tack vare förbättringar av däck, bromsar, m.m. Bröderna Ljungström utvecklade till exempel en svensk cykelmodell som fick mycket stor spridning. Allteftersom har cykeln utvecklats till ett oräkneligt antal modeller som alla är specifikt anpassade för särskilda ändamål såsom frakt, terrängcykling, racing, etc.

Organiserade former av cykelsport har existerat sedan 1868, och först ut var landsvägscykling. De första stora loppen ägde rum i Frankrike, med till exempel Tour de France redan 1903. Cyklingen tog dessutom plats som en OS-gren år 1896, med velodromcykling och etapplopp. Både sporten och själva cykelns utformning är under ständig utveckling, och de exakta kraven för professionella utövare uppdateras regelbundet. Människans påhittighet vet inga gränser, och nya sporter tillkommer också med tiden. Så sent som 1974 kom de första BMX-utövarna, på vanliga cyklar som modifierades för ändamålet. Inspirerade av motocross började man bygga banor för racing, som med tiden blev allt mer utmanande. Idag finns Freestyle BMX som en fristående sport, och lades till i programmet för sommar-OS 2020. I cykelsportens värld finns något för alla smaker, om det så handlar om att vara snabbast, smidigast eller mest uthållig. Vem vet vilka cykelsporter vi kan se i sommar-OS 2040?