Cykling för alla åldrar

Det är svårt att föreställa sig en mer tillgänglig sport än just cykling, särskilt nu då vi lever i en tid där hjälpmedel och modifikationer kan tillämpas för att tillgodose nästan alla behov – från stödhjul till handdrivna pedaler och allt däremellan. Hälsofördelarna är många, men cykeln kan också bidra till en självständighet och socialt sammanhang som är ovärderligt, vare sig det sker för rekreation eller på en professionell nivå.

Den första cykeln

Många lär sig cykla redan som barn, och stödhjulen har varit ett vanligt verktyg för att hitta sin balans. De allra yngsta barnen brukar börja med trehjuling, för att sedan övergå till tvåhjuling när de är 5-6 år. Det har blivit allt vanligare med så kallade balanscyklar, som har två hjul men inga pedaler. Barnet får använda sina fötter för att ta fart och bromsa, samtidigt som de får en känsla av en riktig cykel. Detta är önskvärt då stödhjul inte är att rekommendera; det är lätt att barnen får upp alltför hög fart, och de lär sig inte balansera rätt i svängarna. Den första riktiga cykeln bör vara anpassad efter barnets längd, och ha fotbroms – växlar och handbroms kommer i ett senare skede.

Våga styra på ålderns höst

Att ge sig ut på vägarna när man är riktigt gammal och skör är ingen god idé, men det finns alternativ. Cykelmaskiner inomhus bjuder på motsvarande träning, och hälsofördelarna är många. Man får rörligare leder, skarpare sinne, och ökad kardiovaskulär kondition med cykling och enklare gymnastik. För de allra äldsta finns initiativ på vissa äldreboenden där de gamla får komma ut på vägen sittande i lastcyklar, framförda av volontärer som i sin tur får en bra workout. Med ett gott säkerhetstänk kan fler hålla sig på cykeln längre, och då kan elcykel vara ett bra komplement. Elcykeln hjälper fler att orka ta sig fram på vägarna, både fram och tillbaka till affären med matkassarna eller som träning.

Cykelsportens utveckling

Så länge som det funnits cyklar har det också funnits de som vill tävla med dessa – åtminstone sedan pedalerna uppfanns. Som cykelentusiast är det lätt att glömma precis hur mycket detta transportmedel utvecklats genom åren, så låt oss titta närmare på hur cykeln och sportutövandet sett ut genom åren.

De första cyklarna kom redan 1817, men de har inte mycket gemensamt med dagens modeller och användningsområden. År 1885 förseddes de med kedja och pedaler, men materialen som användes är långt ifrån de vi ser idag. Att cykeln är ett effektivt färdmedel förstod man omedelbart, och i Sverige började man tillverka dessa redan i början av 1890-talet. Antalet cyklar exploderade i Europa tack vare förbättringar av däck, bromsar, m.m. Bröderna Ljungström utvecklade till exempel en svensk cykelmodell som fick mycket stor spridning. Allteftersom har cykeln utvecklats till ett oräkneligt antal modeller som alla är specifikt anpassade för särskilda ändamål såsom frakt, terrängcykling, racing, etc.

Organiserade former av cykelsport har existerat sedan 1868, och först ut var landsvägscykling. De första stora loppen ägde rum i Frankrike, med till exempel Tour de France redan 1903. Cyklingen tog dessutom plats som en OS-gren år 1896, med velodromcykling och etapplopp. Både sporten och själva cykelns utformning är under ständig utveckling, och de exakta kraven för professionella utövare uppdateras regelbundet. Människans påhittighet vet inga gränser, och nya sporter tillkommer också med tiden. Så sent som 1974 kom de första BMX-utövarna, på vanliga cyklar som modifierades för ändamålet. Inspirerade av motocross började man bygga banor för racing, som med tiden blev allt mer utmanande. Idag finns Freestyle BMX som en fristående sport, och lades till i programmet för sommar-OS 2020. I cykelsportens värld finns något för alla smaker, om det så handlar om att vara snabbast, smidigast eller mest uthållig. Vem vet vilka cykelsporter vi kan se i sommar-OS 2040?

Cykling – En sport som är i tiden

Cykling är en sport på frammarsch. Det är en aktivitet som ligger i tiden när hälsan sätts allt mer i fokus och vi dessutom uppmanas att spendera mer tid utomhus. Cyklingen är därför en perfekt aktivitet, du får hård och bra träning samtidigt som du vistas utomhus under längre stunder.

Cyklingen är i grund och botten en enkel och lättillgänglig sport. Du är inte beroende av att det finns särskilda cykelanläggningar i din närhet, och du behöver inte heller någon särskild utrustning. Det enda som du behöver är en cykel, därefter är det bara att ge sig ut på vägarna eller stigarna beroende på vilken typ av cykling som du väljer.

Känner du dig inte motiverad för att själva cykla kan du titta på när andra cyklar. I framförallt södra Europa är cykling en populär sport med stort kommersiellt intresse. Du kan följa de flesta stora cykelloppen live via din TV eller din dator. Det är även möjligt att Satsa pengar på cykling vilket gör cykelloppen än mer spännande.

Olika typer av cykling

Traditionellt har cykling som sport bestått av cykling på landsväg. Det är denna traditionella form av cykling som även idag dominerar cykelsporten. Det är fortfarande lopp som Tour de France och Giro d’Italia som väcker störst intresse. Men detta är på väg att förändras. Idag har andra cykelsporter som till exempel mountainbike, bmx och cykelkross kommit att få allt fler utövare och de tar dessutom allt mer plats i media.

Svensk cyklingshistoria

Även om cykling är en betydligt större sport utanför Sveriges gränser har Sverige stolta traditioner inom cykelsporten. Bröderna Fåglum skördade stora internationella framgångar i slutet av 60-talet, Marianne Berglund vann VM i linjelopp på åttiotalet, en prestation som kopierades två gånger av Susanne Ljungskog i början av 2000-talet. År 1971 vann Gösta Pettersson Giro d’Italia och vem kommer väl inte ihåg när Bernt Johansson gled in ensam, med ett stort och förvånat leende, på slutsträckan när han tog OS-guld 1976.

Hur tränar man cykling?

Över lag är cykling både en enkel, effektiv och skonsam form av motion. De allra flesta kan faktiskt utöva just denna motionsform. Cykling, är till skillnad från till exempel löpning rejält mycket mer skonsam för kroppen eftersom att slag och stötar undviks. Om man har besvär med knäna eller liknande är cykling alltså särskilt bra. Genom att träna cykling kan man både förbättra sin kondition, få uthålligare och starkare muskler samt öka kaloriförbrukningen. Det finns alltså väldigt bra anledningar till att börja träna cykling.

Hur bör man träna?

När det handlar om cykelträning är det inte bara att ge sig ut och cykla så långt som man bara kan. Det gäller också att planera sin cykling på bästa sätt. Man måste under en längre period lägga upp träningen så att kroppen byggs upp gradvis och också får chans att vila upp sig. Om man inte gör detta finns det risk för att kroppen en dag säger stopp. I regel är det som så att flera av de träningsprogram som finns för cykling är komplicerade och allt för veteskapliga för en helt vanlig motionär. Om man planerar sin träning lite mer kan man dock få rejält mycket bättre resultat, samtidigt som glädjen behålls.

Några goda råd om träningen

Råd nummer 1

I början är det bra att träna utan avbrott, och gärna göra det tre eller fyra gånger per vecka. Det ger bättre resultat om man kör flera korta turer på 20 kilometer än om man kör ett långpass.

Råd nummer 2

Man bör aldrig köra på en för tung växel. Allt för många cyklar på en för tung växel och låter sedan tramptagen samt pulsen anpassa sig efter växeln. Detta kommer i de allra flesta fall att innebära att cyklistens ben fylls med mjölksyra. Denna mjölksyra är en slags slaggprodukt som kroppen behöver bli av med, men ibland lyckas inte detta och då kommer kroppen att säga stopp till slut. I dessa fall är träningspassen helt bortkastade.

Det är bra att man då först vänjer kroppen vid att köra på ett högre antal tramptag per minut. En motionär bör ligga på omkring 90 tramptag per minut. Om man har en klocka som tar pulsen kan det vara en god idé att använda den för att hålla koll på att den ligger på omkring 60–70 % av maxpulsen.

Råd nummer 3

Det kan också vara klokt att variera sin träning. Man kan växla mellan tuffa intervallpass och lugna cykelturer när man kommit en bit i sin planering.

Fördelar med att cykla

Det finns flera fördelar med att cykla och dessutom är sporten relativt billig att hålla på med. Men vilka är fördelarna egentligen?

Det är lätt att cykla

När man jämför cykling med andra träningsformer är tekniken mycket lätt att greppa tag om. För att få bra resultat behöver man inte heller köra i ett speciellt högt tempo. Man kan tack vare gymmens motionscyklar också cykla under hela året, oavsett hur vädret ser ut.

Man bränner kalorier effektivt

När man cyklar i en relativt stadig takt bränner man ungefär 400 kalorier varje timme och om man cyklar 30 minuter per dag, kommer man att bränna hela fem kilo fett under ett år. Cykling är en sport som bygger mycket muskler, och detta innebär att kroppens ämnesomsättning ökas även långt efter det att cykelturen är slut. Med detta menas att musklerna kommer att fortsätta bränna fett under hela dygnet. Ju mer muskler kroppen bildar, desto mer fett kommer att förbrännas.

Vilopulsen blir lägre

När man cyklar regelbundet blir hjärtat starkare och det gör att förmågan att kunna pumpa ut blod blir än större. I takt med att hjärtmuskulaturen blir starkare behöver den inte slå lika fort. Detta innebär att vilopulsen blir lägre och dessutom blir de skadliga blodfetterna sämre. Detta minskar risken för både hjärt– och kärlsjukdomar.

Konditionen blir snabbt mycket bättre

När man talar om träning som ökar konditionen kan cyklingen faktiskt mäta sig med både löpning och simning. Beroende på avstånd kan bara att cykla till jobbet öka konditionen med mellan 3-7 %.

Passar för den som har knäproblem

Löpträning belastar kroppen hårt. Jämfört med detta är cykelträning mycket skonsamt. Denna träningsform passar därför både överviktiga, och de som har problem med muskler och leder. Om man har problem med knäna blir de dessutom skonsamt belastade när man trampar. Om man börjar sin träning i ett lugnt tempo är det dessutom väldigt liten risk att man skadar sig.

Benen blir starkare

Man tränar alla muskler i underkroppen genom att cykla. Under trampningen används gluteus-musklerna som finns i skinkorna, quadricepsmuskeln i låren, samt gastrocnemius och soleus-musklerna som båda finns i vaderna. Eftersom att det är så pass stora muskelgrupper som påverkas kommer hela hälsan att bli bättre överlag.

Risken att drabbas av depression minskar

Genom forskning har man kommit fram till att olika former av psykisk ohälsa som ångest, stress och depression kan minska om man tränar regelbundet. Det är pulshöjningen som bidrar till detta. Kroppens endorfiner sprutar och det gör att man mår bättre.

Hur man bettar på cykling

I dagsläget förekommer enormt mycket spel på sport och flera online casinon, till exempel Unibet Odds, har stora sportsbooks där man också kan titta på live betting. I regel är de största sporterna man kan betta på ishockey, tennis, basket och fotboll. Men man kan som spelare i regel faktiskt satsa på i stort sett alla sporter som existerar. Just cykling är en sport som faktiskt attraherar fler och fler utövare och många gånger är det loppet Tour de France, vilket går av stapeln i juli varje år, som lockar utövare och spelare. Om du är nyfiken på att betta på cykling istället för på de traditionella sporterna är detta en artikel för dig.

Att betta på just cykling

Många casinon online erbjuder flera olika bettingalternativ på sporten cykling och ofta kan man betta på flera olika lopp världen över. Det allra mest kända loppet är Tour de France men vid sidan av dessa lopp finns också Giro d’Italia och The Vuelta a España. Överlag är sporten cykling både actionladdad och rolig och ofta sker flera saker som man som spelare gärna vill uppleva i en live sändning. Vädret kan plötsligt ändras, folk blir omkörda och andra ramlar. Ibland förekommer till och med dödsfall i tävlingen. Alla dessa aspekter gör att det är mycket intressant men samtidigt svårt att placera odds på stall och enskilda cyklister. Ofta fokuserar oddsen i denna sport huvudsakligen just på vinster och även på vilka som i tävlingens slutskede kommer att vara de tre bästa cyklisterna. Som spelare kan man dock också välja att satsa på cyklisternas hastigheter, tider och mycket annat. Om man har en hel del kunskap om sporten och de tävlande har man i regel något större chans att kunna vinna på sina satsningar. Dock deltar många cyklande i loppen och det kan vara svårt eller omöjligt att sätta sig in i alla.

Generellt sett kan man säga att cykelsporten både är en händelserik och rolig sport att spela på. Mycket händer och tack vare att så pass många utövar den på en gång är sporten mycket social. Tävlingarna sker på cyklar som konstruerats speciellt för de tävlingar de ska ingå i. Cyklar finns både för asfalterade banor, för lopp i terräng, eller för landsväg. Det gör att en spelare också kan få lite variation i sin betting.

Var kan man betta på cykling?

Om man vill betta på cykling kan det allra enklaste sättet att göra det på vara att gå till sitt favorit casino online. Där kan man i lugn och ro titta på oddsen. Online finns många casinon som just erbjuder betting på cykling, och om man inte ha något favorit casino kan man enkelt surfa runt lite för att finna ett. Om man inte vill spela online kan det dock vara lite svårt att kunna betta på cykling. Om man kan tänka sig att spela på nätet är detta också ofta ett av de roligaste och bästa alternativen. Det beror på att man genom live sändningarna kan följa loppen och även enskilda åkare genom varje sväng på banan.

Under de olika cykelloppen är det mycket som kan hända. Det gör att man som spelare inte enkelt kan gissa sig till och spela pengar på vem som ska vinna. En cykel kan gå sönder, någon kan välta eller så kan något annat oförutsett hända som gör att en förväntad vinnare kommer på en sämre placering.

Tips till dig som vill börja med cykling

Börja inte med proffskläder

När man ska börja med cykling kan det ofta vara bra att undvika hela set med teamkläder om man inte tävlar för ett lag. Många gånger är dessa plagg mycket överdrivet prissatta och det kan ofta se bättre ut att välja några egna kläder i stället. Om man vill använda teamkläder kan det dock vara okej att göra det även om man inte tävlar i ett lag. Det ska då dock ha gått minst tio år sedan ett lag använde kläderna och de räknas då ofta som klassiska eller antika. Om man vill köra i teamkläder är det dessutom klokt att läsa på lite så att man faktiskt känner till en del av lagets stjärnor när man försöker hylla dem.

Köp kläder i rätt storlek

Om man är helt ny inom cykelvärlden kan det ofta kännas mycket konstigt med alla tajt åtsittande plagg men som cyklist får man helt enkelt vänja sig. De kläder man bär ska vara tajta och man bör alltså välja att köpa samma storlek som man brukar bära. När man cyklar är aerodynamiken viktig och man kan inte ha en tröja eller jacka som fladdrar och mest liknar en fallskärm. Om man redan råkat köpa en stor tröja bör man absolut inte göra saken värre genom att trycka ner den i byxorna.

Slipp taggiga märken

Som nybörjare inom cykling får man ofta flera svarta, taggiga märken på vaden. När man kör med en smutsig och kladdig kedja uppstår dessa märken och de blir värre om man inte har koll på sin cykel och sina ben. Man bör se till att kedjan är ren och att man använder sig av ett genomskinligt kedjevax som inte svärtar. När man väl har tvättat sin kedja måste man också se till att tvätta dreven ordentligt så att kedjan inte blir smutsig igen.

Träna på att ta dig ur och i pedalerna

Om man väljer pedaler med fästen eller clips, vilket är allra vanligast, måste man också se till att man tränar på att sätta foten i den och dessutom ta ur dem ur pedalen igen. Det är både pinsamt och farligt att komma till en korsning eller liknande och inse att man sitter fast i cykelns pedaler. Då kommer man som cyklist att ramla omkull. Det kan vara klokt att träna hemma eller på en mindre väg tills detta verkligen sitter som berget.

Ta bort cykelns reflexer

När man köper en ny cykel ingår ofta reflexer. Det många inte tänker på är att de bara krävs om man kör i mörker, men om man inte planerat detta är reflexerna bara onödig vikt. Om reflexerna sitter i hjulen kan de dessutom störa under cyklingen. Om man vill cykla innan det ljusnar, eller i solnedgången måste dock reflexerna sättas tillbaka. En annan sak som ofta är helt onödig vikt och belastning på cykeln är den plastring som sitter mellan ekrarna och kassetten. Om växeln på cykeln är rätt inställd finns det dock ingen risk att kedjan någonsin kommer att nå ekrarna.

Hur mycket kostar en cykel?

Vad kostar en cykel för terrängkörning?

Om man vill ha en cykel som både passar för tävling och träning rekommenderas det ofta att man väljer en cykel som kostar omkring 5000 kronor och uppåt. I denna prisklass kan man få en bra utrustad cykel där man verkligen får mycket cykel för pengarna samtidigt som cykelglädjen blir stor. Om man är mycket angelägen om att få en bra cykel kan det till och med vara smart att ge ännu mer för cykeln. Då kan man till exempel både få bättre hjul och bromsar. Cykeln blir också mycket lättare i materialet. Om man vill ha styvare ram, större precision i växlarna, än lägre vikt och bättre stötdämpning måste man gå upp en bit till i prisklass. En dyr och därmed lättare cykel kommer att ge bättre cykelglädje i tekniska partier.

Om man bara vill ha en cykel som ett ägande utan problem, och som fungerar i lätt terräng kan det ofta räcka med en cykel för mellan 3000 och 5000 kronor. Det är en fördel om den har hydrauliska skivbromsar. Detta ger cyklisten bättre bromskraft och dessutom kräver de inte lika mycket underhåll. Om man vill använda en billigare cykel för att cykla på stigar är det dock ofta bättre att välja en 26” än en billigare 29”. Detta eftersom att en 29″ kan bli mycket tung om man väljer en billigare variant.

Prisnivån på en landsvägscykel

Under tidigare år var det ofta helt omöjligt att kunna köpa en bra och äkta landsvägscykel för omkring 5000 kronor. Men nu kan man faktiskt göra det. Det finns flera instegsmodeller som ger en bra cykelupplevelse för den nybörjarcyklist som inte har stora ambitioner utan bara vill prova på landsvägscykling.

När man ska välja en landsvägscykel, eller racercykel, finns det dock två komponenter man bör titta lite extra på. De är mycket viktiga för cykelupplevelsen i helhet. Den ena av dessa komponenterna är cykelns hjul och det andra är ramen på cykeln. Dessa saker är viktiga på alla modeller av cyklar men på en racercykel blir det extra viktigt eftersom att återkoppling från underlaget märks så pass tydligt. Genom att välja bra komponenter kan man få en lätt och bra uppsättning hjul på sin cykel. Det gör att cykeln känns livligare och dessutom ger den bättre respons. Om man ska använda sin cykel väldigt mycket kan det ofta vara bättre att gå upp ett steg i pris från den billigaste till en dyrare modell. Här kan skillnaderna märkas mycket tydligt mellan de olika cyklarna.

När man väljer att cykla på en landsväg kommer man att använda ett högt lufttryck och en mycket styv gaffel. Just dessa aspekter gör att en minsta lilla ojämnhet i vägen fortplantar sig genom cykeln och den kommer också att kännas rejält i kroppen. Om man ska cykla längre turer på flera timmar, flera gånger i veckan kan det vara bra att välja en cykel med bra stötdämpning och även med karbonram. Ramen i karbon gör att stötar och vibrationer från asfalten dämpas och den som cyklar får på en cykel av detta material en mycket bättre komfort än om man väljer en aluminiumcykel. Den moderna teknologin inom karbon har lett till att cyklarna har blivit styvare. Dessutom genererar de mer kraft till det aktuella underlaget. Cykeln upplevs i och med detta som spänstigare och livligare.